Należy jak najkrócej zostawiać drzwi lodówki otwartymi. Przed otwarciem lodówki warto zastanowić się, co chcemy z niej wziąć.
Zamrożone produkty spożywcze, należy rozmrażać umieszczając je w lodówce, w ten sposób zmniejszymy zużycie energii elektrycznej oraz spowolni się rozwój bakterii i pleśni.
Na puste półki w lodówce warto nakłaść ugniecione (pulchne) gazety. W szczelinach i komorach między poszczególnymi kawałkami papieru zgromadzi się chłodne powietrze. Dzięki temu, przy otwieraniu lodówki chłodne powietrze w lodówce nie wymiesza się z ciepłym powietrzem z zewnątrz – termostat będzie rzadziej włączał sprężarkę. Warto także ustawić lodówkę z dala od źródła ciepła tzn kuchenki gazowej oraz grzejnika ect.
Oszczędzanie może być proste - żyj oszczędnie - zauważaj oszczędności !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz